November 29, 2017

narancsos-rozmaringos // orange-rosemary

A brutális csokikészítő hét után most eljött a cuccok postolásának ideje :D Sokadik alkalommal készítettem el epres-rozmaringos bonbonjaimat (ezúttal a Segítsüti licitnyertesének kérésére küldtem el őket úgy, hogy advent elejére érkezzenek meg :)). És persze a rozmaringos ganache-ból megmaradt egy adag. Mit lehetne kezdeni vele? Ekkor jött az újabb kérés: szülinapi narancsos csoki. A kettő gyorsan összeállt egy izgalmas ízvilágú bonbonná, amit külsőleg is igyekeztem érdekessé tenni. Ez a fröcskölős technika már régóta tetszett, és most az újonnan vett bronz színű lüszterporral ki is próbáltam.


Hozzávalók:
egy narancs leve
rozmaring
0,2 dl tejszín
70 gr étcsoki
egy kupaknyi rum
150 gr fehércsoki
lüszterpor, kakaóvaj

Elkészítés:
A ganache-hoz a rozmaringot tejszínbe áztatom, felforralom, állni hagyom. Másnap leszűröm, ismét felmelegítem, és hozzákeverem az étcsokit. Belefacsarom egy közepes méretű narancs levét. Végül adok hozzá egy kupaknyi rumot.
Gyertyaláng felett megolvasztok fél kiskanálnyi kakaóvajat, és hozzákeverek egy kis bronz lüsztert. Ecsettel veszek fel belőle, és az ujjammal összefröcskölöm a bonbonforma mélyedéseit. Miután a kakaóvaj megszáradt, temperálom a fehércsokit, kiöntöm a formát. A héjakat megtöltöm a narancsos töltelékkel, és pár órára a hűtőbe teszem. Végül lezárom a bonbonokat.


After the brutal chocolate making week it's time to post stuff :D I've prepared my strawberry-rosemary bonbons again and a bit was left of the rosemary ganache. What could I do with it? Then a request came: chocolate with orange for a birthday. The two quickly came together in an exciting bonbon, which I tried to make more interesting with its outer appearance. I fancied this "splashing" technique for a while and finally I applied it with the newly bought copper luster dust.


Ingredients:
the juice of one orange
rosemary
0,2 dl cream
70 gr dark chocolate
one cap of rum
150 gr white chocolate
luster dust, cocoa butter

Recipe:
For the ganache I soak the rosemary in the cream, I boil it and I leave it for several hours. The next day I sieve the cream, I warm it up and I add the dark chocolate. I squeeze the juice of one orange in it, finally I add a cap of white rum.
With the help of a candle I melt half a spoonful of cocoa butter and I mix it with copper luster dust. I dip a brush in it and with my finger I splash it in the cavities of the mould. After the cocoa butter gets dry, I temper the white chocolate and I prepare the bonbon shells. I fill them with the orange cream and I pu them in the fridge. Finally I seal the bonbons.

No comments: