January 21, 2018

narancsos-gyömbéres // orange-ginger

Így a tél vége felé (hát na... nálam a tél novemberben kezdődik, karácsony tájékán tombol, aztán január vége felé lecseng, és februárban már csak kiszenved, miközben a tavasz már ott ólálkodik a sarkon :D), szóval így tél vége felé nem árt egy kis vitamin. És mint tudjuk, a csoki az "zöldség" (merthogy kakaóbab meg cukorrépa, vagy mi :D), gondoltam csak jöhet hozzá egy kis gyümölcs is, méghozzá a C-vitaminban leggazdagabb blablabla. Nem, valójában csak megvilágosodtam, hogy a narancs és a gyömbér mennyire fincsi együtt, hát akkor miért is ne?! 
Csokinak ezúttal az ajándékba kapott Valrhona márkájú, 55%-os csokipasztillát használtam, aminek igen finom gyümölcsös utóíze van, így jól passzolt a töltelékhez, ráadásul könnyen olvad és kellemesen folyékony, tehát még temperálni is könnyű volt :)
Mások ruhaboltban meg plázákban shoppingolnak, én a csokisboltban, így tettem szert, ellenállhatatlan vágytól vezérelve, a kakaóbab alakú bonbonformára :) És persze azzzzonnal ki is próbáltam :D Ez lett a végeredmény :)


Hozzávalók:
170+200 gr étcsoki
2 narancs leve (kb 70 ml)
1 narancs héja
4-5 cm gyömbérdarab
10 csepp narancsos balzsamecet
egy kiskanál vaj
7 ml tejszín
bronz színű lüszterpor

Elkészítés:
Kifacsarom a narancsokat, az egyiknek a héját és a megtisztított gyömbérdarabot is a lébe reszelem. Hozzáöntöm a tejszínt, a balzsamecetet, és beleteszek egy kiskanál vajat, majd felmelegítem. Amikor forráshoz közel van, leveszem a tűzről, és elkeverek benne 170 gr étcsokit. Ha nem elég pikáns a töltelék, porított gyömbért is adok hozzá.
Temperálok 200 gr étcsokit, elkészítem a bonbonok héját. Miután megszilárdultak, megtöltöm őket a töltelékkel, és a hűtőbe teszem egy órára. Végül ismét temperálom a maradék csokit, és lezárom a bonbonokat. A kész kakaóbabokat bronz színű lüszterporral festem át.At the end of winter (well, for me winter starts in November, it reaches its peak around Christmas, then fades away at the end of January and only agonizes in February while spring is around the corner :D), so at the end of winter a little bit of vitamin is needed. And as we all know, chocolate is a vegetable (because it is made of cocoa beans and beets or what :D), I was thinking, why not add a little fruit too, the ones rich in vitamin C blablabla. No, as a matter of fact I realised that orange and ginger are so good together, so why not?!
For the shells I used the  Valrhona 55% chocolate pastilles that I received as a gift; it has a nice fruity aftertaste and goes very well with the filling, moreover it melted easily, it was quite fluid and thus easy to temper :)
Others go shopping to malls and clothing stores, I go to the chocolate shop and that's how I bought, led by an irresistible desire, the cocoa bean shaped mould :) And of course I had to try it immmmmmediately :D This is the outcome :)Ingredients:
170+200 gr dark chocolate
the juice of 2 oranges (ca. 70 ml)
orange peel
4-5 cm ginger
10 drops of orange balsamic vinegar
a small spoon of butter
7 ml cream
bronze luster dust

Recipe:
I squeeze the oranges and I shred the orange peel and the ginger in the juice. I add the cream, the balsamic vinegar and a spoonful of butter, then I warm it up. When it is close to boiling, I turn off the stove and I combine the liquid with 170 gr dark chocolate. If the cream is not spicy enough, I also add some pinches of ginger powder. 
I temper 200 gr dark chocolate, I prepare the bonbon shells. After they get solid, I fill them and I put them in the fridge for an hour. Finally I temper the leftover chocolate and I seal the bonbons. I colour the cocoa beans with bronze luster dust.

No comments: